Żądanie sprostowania - nasze stanowisko w sprawie publikacji "Wyborczej"

Obrazek użytkownika Redakcja
Blog

Przedstawiamy treść maila z żądaniem sprostowania, jaki został przez nas wysłany do "Gazety Wyborczej".

W dniu 31 października na stronach internetowych "Gazety Wyborczej" ukazał się tekst Grzegorza Szymanika "Polski marsz międzynarodowy" zawierający nieprawdziwą informację, jakoby "(...)do wielu radykalnych organizacji z Europy dotarł już z Polski apel wzywający do powstrzymania niemieckich antyfaszystów. Jego autorami są blogerzy sympatyzującego z marszem portalu Niepoprawni.pl."

Z dalszej części tekstu wnioskować można, że przez wezwanie to autor rozumie zaproszenie do Warszawy działaczy licznych organizacji z krajów UE i Rosji, odwołujących się często wprost do ideologii nazistowskiej.

W związku z tym informujemy, że na naszym portalu podobny list nigdy się nie ukazał, nie prowadzimy również korespondencji z żadną z wymienionych przez autora tekstu organizacji. Jeśli Państwo dysponują takim listem - adresowanym do wymienionych w artykule organizacji - proszę go przedstawić.

Na naszych łamach ukazał się jedynie projekt listu otwartego autorstwa jednej z naszych blogerek, skierowany do oficjalnych instytucji (np. do niemieckiego Federalnego Urzędu Ochrony Konstytucji) i polityków, zawierający zawiadomienie o planowanym przybyciu do Polski niemieckich członków skrajnie lewicowej organizacji "Antifa" (znanej z licznych burd i zamieszek ulicznych) z zamiarem zakłócenia Marszu Niepodległości.

Żądamy zamieszczenia sprostowania nieprawdziwej informacji, narażającej na szwank wizerunek i wiarygodność naszego Portalu. Jednocześnie informujemy,że dysponujemy screenshotami artykułu pana Szymanika.

Redakcja Niepoprawni.pl

Poprę również ewentualne wstąpienie na drogę prawną, wobec
paszkwili, rozpowszechnianych przez GW.
Pozdrawiam

"My nie milczymy, my rośniemy,zmieniamy w siłę gorzki gniew- I płynie w żyłach moc tej ziemi, jak sok w konarach starych drzew" Yuhma

#195954

Pozdrawiam PS

#195972

Bardzo dobrze, choć wiadomo, że GW nie jest od sprostowywania własnych manipulacji....
Pozdrawiam!

#195976

Niestety marsz niepodległości to element gry rozbijającej prawicę. Poważny portal nie powinien w tym uczestniczyć. Dlatego popieram stanowisko portalu niepoprawni.pl i jeśli to możliwe proszę o wytoczenie procesu spółce Agora oraz nagłośnienie prawdziwego stanowiska portalu niepoprawni.pl na ile to tylko jest możliwe.

#195981

Niestety marsz niepodległości to element gry rozbijającej prawicę.

W tym powinni uczestniczyć wszyscy, którzy w sercu mają Polskę!

PS.Tylko z dbałości o kulturę portalu, taki tytuł komentarza.

#195982

Jakiej "gry"?! Niepoprawni popierają Marsz Niepodległości! Nigdy natomiast nie rozsyłaliśmy "wici" do żadnych neonazistowskich organizacji i wyłącznie tego dotyczy sprostowanie.

#196028

[quote=alchymista]Niestety marsz niepodległości to element gry rozbijającej prawicę. Poważny portal nie powinien w tym uczestniczyć.[/quote]

Trudno o większy nonsens. Właśnie,że powinien,skoro jest portalem skupiającym   Polaków o patriotycznych poglądach.

Zwracam uwagę części blogerów (dopatrujących się "kompromitacji" portalu przez poruszających tematykę żydowską), że atak GW nastąpił w związku z Marszem Niepodległości a nie z powodu zamieszczania krytycznych uwag o niektórych przedstawicielach narodu wybranego.

#196040

nawet jeśli zamieszczą sprostowanie to:
- będzie drobnym drukiem gdzieś na ósmej stronie
- nie przeczytają go osoby, które wcześniej poznały oszczercze informacje wydrukowane dużym drukiem na pierwszych stronach

taka była praktyka GW od początku jej istnienia i stąd się wzięło przekręcanie nazwy na 'wybiórcza'

również wygranie procesu nie daje nic prócz satysfakcji, dobrym przykładem jest tu A. Macierewicz - gdy coś mu zarzucają, to jest niezły raban w mediach przez kilka miesięcy, a jak wygrywa kolejne procesy, to żaden szmatławiec o tym nawet nie wspomni

#195987

"Chciałeś - masz!" :):):):)
Przy okazji warto zauważyć, że teraz już będziemy na cenzurowanym. Teraz szybko dorobimy się opinii nacjonalistów, faszystów i antysemitów...
Może jednak miałem nieco racji prosząc, żeby Szanowne Koleżeństwo uwrażliwiło się bardziej na prowokacje "rozporkowców", niż na "kulturę wypowiedzi"?
-------------------------
"Dixi et salvavi animam meam"

------------------------- "Dixi et salvavi animam meam"

#196024

U "GW" opinię "nacjonalistów, faszystów i antysemitów" mają wszyscy nie-salonowcy, wiec tym akurat bym się nie przejmował. Co innego, gdy publikują kłamstwa na nasz temat.
A "rozporkowcy" nigdy nie cieszyli się tutaj jakimiś względami.

#196031

Mam gdzieś opinię Salonu, ale poza nim też są przyzwoici (o niebo przyzwoitsi) ludzie, których bardziej razi język i ideolo szmalcowników, niż stara, poczciwa "kurwa".
P.S.
Poczytaj sobie choćby dziś. Komu służy pisanie o Michniku (którego nie znoszę) per "aron szechter" i rozważania, że nie ma lepszych czy gorszych "żydków"? Prawicy, czy Michnikowi???
No i ta koncepcja deportacji Żydów na Madagaskar... Cóż nam biedni Malgasze złego zrobili? :):):)
-------------------------
"Dixi et salvavi animam meam"

------------------------- "Dixi et salvavi animam meam"

#196033

Taa,czytałem. Najlepiej flagować i nie wdawać się w pyskówki, bo to ich tylko nakręca.

#196034

Chciałbym zwrócić nieśmiało uwagę, że jeden z blogerów "N" proponował zaproszenie do udziału w Marszu Niepodległości pana prezydenta Komorowskiego, i nie był to bynajmniej żart; wiem, co pisałem.
W obliczu antypolskiej prowokacji, mającej przekształcić manifestację patriotyzmu w awanturę polityczną o rezonansie międzynarodowym - co niestety, prawdopodobnie się uda - pora rozstrzygnąć, co komu w Rzeczypospolitej wolno, a czego nie wolno - nikomu.
Zwłaszcza w rocznicę odzyskania niepodległości.

Andrzej Tatkowski

#196025

Ktoś zapraszał Bula? Poważnie? :) Daj linka, bo przeoczyłem - chętnie przeczytam ;)

#196029

[quote=Gadający Grzyb]Ktoś zapraszał Bula? Poważnie? :) [/quote]

Ktoś powinien zaprosić. Zgoda buduje:) ale prawica chyba nie ma ... tzn. nie zna się na dobrych żartach

Pozdrawiam PS

#196127

zawitali :) Uuuułłaaaaa :)

Oczywiście podpisuję się!!

#196027

Tekst O.K.,bardzo wyważony. Popieram.

PS. Redakcjo, to bardzo dobrze, że zamieściliście na naszych łamach grafiki Marszu Niepodległości. Wczoraj było takie zamieszanie z tym artykułem w GW, że zapomniałam o tym wspomnieć. Dziękuję !

#196043

A może by zgłosić tego genialnego redaktora GW jako kandydata o otrzymania wyróżnienia SDP - "Hiena Roku" ????? Nawet nominacja do "Hieny" jest cenna!!!!!!

Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart

#196053

Obiema rękami żądanie sprostowania
---------
"Zjednoczeni ludzie potrafią obalić każdy system..."

"Zjednoczeni ludzie potrafią obalić każdy system..."
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart

#196073

Jakiż symbolizm sytuacji ...

Z jednej strony Gazeta Wyborcza, której naczelny jeszcze we wrześniu promował w Moskwie zbiór artykułów , „Antysowiecki rusofil”  i w wywiadzie na portalu RIAnovosti oburzał się, „że i w Polsce słychać głosy, iż … trzeba iść w ślady Węgier Orbána” (całość po rosyjsku: http://ria.ru/analytics/20110922/441802519.html). Z drugiej zaś grozi nam najazd reprezentacji Niemców, bo jakoś nie słychać z Berlina jakoby byli oni niereprezentatywni. I obie strony wrogie Marszowi Niepodległości Polaków …

Tymczasem premier Tusk groteskowo ściska się z Putinem i całuje w rękę kanclerz Merkel.

PS. W sprawie pomówień GW, to nigdy nie zamierzałabym udowadniać, że nie biję ojca.

kassandra

kassandra

#196084

Oni mogą naszych do sądu za prawdę POzywać,to my też,trzeba z nimi walczyć tą samą metodą,a jak wygramy,to 50 000 tyś na domy dziecka,i tak do skutku,to się Adasiowi pisanie kłamstw nie będzie się opłaciło,a przede wszystkim chodzi o nasz honor,nie będzie czerwony burak i gówniana,nas szkalowała,chyba są w śród nas prawnicy,i mogą to jakoś rozwiązać,żeby było fachowo,ale milczeć nie wolno,

#196129

Dotarł w końcu ten apel gdzie trzeba, czy nie? Czy zalegnie w szufladzie jako dobry ale martwy pomysł? Ja swego czasu zainteresowałem m.in. Rzepę, Rząd Polski, Niemiec i Austrii treściami z Encyclopaedia Germanica i przyznam ze smutkiem, iż poza Rzepą nikt nie raczył odpowiedzieć. Na szczęście już kilku dostawców hosta zablokowało tą stronę.

#196128